EKO STRONA

Niech jedzenie będzie waszym lekarstwem,
a lekarstwo jedzeniem.
(Hipokrates)

A to ciekawe...

Michelle Obama uprawia ekologiczny ogród!

Warzywa wyhodowane w ogrodzie przy białym domu znajdą się na stole prezydenckiej rodziny. Michelle Obama za sprawą swojego ogrodu pragnie także edukować najmłodszych Amerykanów na temat lokalnej, ekologicznie uprawianej żywności. Mam nadzieję, że dzieci przekażą tą wiedzę swoim rodzinom i rozprzestrzeni się ona na całe społeczeństwo-tłumaczy Pani prezydentowa.  Michelle Obama wcześniej nigdy nie uprawiała ogródka. Swój pomysł tłumaczy faktem, że jako matka dwójki dzieci chciała zapewnić im alternatywne rozwiązanie dla jedzenia np. pizzy na telefon.

Ekologicznie, czyli zgodnie z naturą

Dlaczego warto wybierać Bio?

Tym razem przekonujemy, że taka żywność jest autentyczna. Warto dowiedzieć się, iż ekologiczne produkty powstają w przyjaznych naturze okolicznościach. Kupując prawidłowo oznakowany produkt ekologiczny możemy być pewni, że jest on ekologiczny wtedy i tylko wtedy. Wszelkie sformułowania w rodzaju „Produkt z czystych ekologicznie regionów” to tylko chwyt marketingowy, stosowany przez producenta.

Co to właściwie znaczy żywność ekologiczna  i dlaczego warto jej spróbować?

Produkty ekologiczne powstają z płodów rolnych rolnictwa ekologicznego i przetworzone są zgodnie z ekologicznymi metodami produkcji. Rolnictwo ekologiczne to taki sposób gospodarowania, w którym stosuje się tylko środki naturalne: obornik, komposty, nawozy zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie zamiast nawozów sztucznych. Żaden z produktów ekologicznych nie jest genetycznie modyfikowany. Czyste nieskażone środowisko, w jakich znajdują się gospodarstwa ekologicznego, pozwala wykluczyć lub przynajmniej znacznie ograniczyć zanieczyszczenia powodowane przez przemysł lub drogi szybkiego ruchu.

Każde gospodarstwo podlega kontroli jednostek certyfikujących i posiada specjalny certyfikat. Zabronione jest używanie organizmów zmienionych przez inżynierię genetyczną. Wystarczy spróbować ekologicznych produktów, by rozpoznać unikalny zapach i smak tradycji.

Norymberga - Światowe Targi  Ekologiczne „Biofach 2010”

Ponad 2500 wystawców i 50 tys. odwiedzających zwiedziło tegoroczne targi Biofach. Do Norymbergii zjeżdżają z całego świata. Tematem przewodnim imprezy była prezentacja możliwości, jakie dla rozwoju rolnictwa ekologicznego niesie szersze otwarcie się na koncepcję sprawiedliwego handlu. Targi odbyły się w dniach 17-20 lutego. Oprócz żywności ekologicznej wystawcy prezentowali coraz szerszą ofertę przyjaznych naturze środków czystości tekstyliów oraz kosmetyków. W targach uczestniczył prezes PSS „SPOŁEM” w Barlinku mgr Tomasz Gębarski wraz z grupą przedstawicieli SP-NI „SPOŁEM” z całej Polski.

Trochę z  kulinarii

Ekoprzepis

Wegetariańska pasta do chleba

Dowolne warzywa strączkowe np. soczewicę, soję, fasolę wraz z czosnkiem, słonecznikiem, pestkami dyni itp. gotujemy do miękkości, mielimy w maszynce, podsmażamy na oliwie z oliwek. Możemy dodać kaszę kuskus w celu zagęszczenia. Doprawiamy w/g własnych potrzeb smakowych. Może być koperek, pietruszka, szczypiorek, sos sojowy, pieprz. Podduszamy lekko. Taką pastą smarujemy chleb. Smacznego.

Amarantus - zboże pełne zalet

Amarantus nazywa się ostatnio zbożem XXI wieku, pomimo, że jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Wzrost jego popularności spowodowany jest nadzieją, że przyczyni się on do zmniejszenia problemu głodu na świecie.

Szarłat (bo to taka polska nazwa tej rośliny) jest łatwy w uprawie i dość odporny na suszę. Jego ziarno może być mielone lub prażone - ma ciekawy słodkawy, orzechowy smak. Karmiono nim biegaczy i wojowników, ponieważ miał opinię pożywienia dającego mnóstwo energii i podnoszącego wydolność fizyczną.

Współczesne badania laboratoryjne potwierdzają mądrość starożytnych Azteków. Okazuje się, że amarantus zawiera bardzo drobną frakcję skrobi, dzięki czemu jest ona łatwostrawna i szybko dostarcza organizmowi energii. Ponadto zawartość składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas, jest w amarantusie znacznie wyższa niż np. w pszenicy. Do niewątpliwych zalet produktów z ziarna szarłatu można również zaliczyć wysoką zawartość błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności-75 % - dla porównania wartość białka zawartego w mięsie 70 %, w mleku 72%. Pod względem ilości żelaza amarantus przewyższa wszystkie rośliny (15 mg w 100 g nasion - dla porównania w mięsie wołowym i cielęcym ok. 2,5 mg w 100g). Zboże to może być podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Jak widać, mortadela totalnie nie wytrzymuje porównania z amarantusem. Posiada również walory estetyczne - jest przepiękną rośliną, która może zdobić każdy ogród! Więcej o amarantusie w następnym numerze „Echa Barlinka”.

We wszystkie produkty potrzebne do Ekokuchni zaopatrzy Was Sklep PSS „SPOŁEM” EKOZNAJOMY serdecznie zapraszamy!

Copyright (c) 2004 Echo Barlinka