EKO STRONA
Niech jedzenie będzie waszym lekarstwem,
a lekarstwo jedzeniem.
(Hipokrates)
A
to ciekawe...
Michelle Obama uprawia ekologiczny ogród!
Warzywa wyhodowane w ogrodzie przy białym domu znajdą się na stole
prezydenckiej rodziny. Michelle Obama za sprawą swojego ogrodu
pragnie także edukować najmłodszych Amerykanów na temat lokalnej,
ekologicznie uprawianej żywności. Mam nadzieję, że dzieci przekażą
tą wiedzę swoim rodzinom i rozprzestrzeni się ona na całe
społeczeństwo-tłumaczy Pani prezydentowa. Michelle Obama wcześniej
nigdy nie uprawiała ogródka. Swój pomysł tłumaczy faktem, że jako
matka dwójki dzieci chciała zapewnić im alternatywne rozwiązanie dla
jedzenia np. pizzy na telefon.
Ekologicznie, czyli zgodnie z naturą
Dlaczego warto wybierać Bio?
Tym
razem przekonujemy, że taka żywność jest autentyczna. Warto
dowiedzieć się, iż ekologiczne produkty powstają w przyjaznych
naturze okolicznościach. Kupując prawidłowo oznakowany produkt
ekologiczny możemy być pewni, że jest on ekologiczny wtedy i tylko
wtedy. Wszelkie sformułowania w rodzaju „Produkt z czystych
ekologicznie regionów” to tylko chwyt marketingowy, stosowany przez
producenta.
Co
to właściwie znaczy żywność ekologiczna i dlaczego warto jej
spróbować?
Produkty ekologiczne powstają z płodów rolnych rolnictwa
ekologicznego i przetworzone są zgodnie z ekologicznymi metodami
produkcji. Rolnictwo ekologiczne to taki sposób gospodarowania, w
którym stosuje się tylko środki naturalne: obornik, komposty, nawozy
zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie
zamiast nawozów sztucznych. Żaden z produktów ekologicznych nie jest
genetycznie modyfikowany. Czyste nieskażone środowisko, w jakich
znajdują się gospodarstwa ekologicznego, pozwala wykluczyć lub
przynajmniej znacznie ograniczyć zanieczyszczenia powodowane przez
przemysł lub drogi szybkiego ruchu.
Każde
gospodarstwo podlega kontroli jednostek certyfikujących i posiada
specjalny certyfikat. Zabronione jest używanie organizmów
zmienionych przez inżynierię genetyczną. Wystarczy spróbować
ekologicznych produktów, by rozpoznać unikalny zapach i smak
tradycji.
Norymberga - Światowe Targi Ekologiczne „Biofach 2010”
Ponad
2500 wystawców i 50 tys. odwiedzających zwiedziło tegoroczne targi
Biofach. Do Norymbergii zjeżdżają z całego świata. Tematem
przewodnim imprezy była prezentacja możliwości, jakie dla rozwoju
rolnictwa ekologicznego niesie szersze otwarcie się na koncepcję
sprawiedliwego handlu. Targi odbyły się w dniach 17-20 lutego.
Oprócz żywności ekologicznej wystawcy prezentowali coraz szerszą
ofertę przyjaznych naturze środków czystości tekstyliów oraz
kosmetyków. W targach uczestniczył prezes PSS „SPOŁEM” w Barlinku
mgr Tomasz Gębarski wraz z grupą przedstawicieli SP-NI „SPOŁEM” z
całej Polski.
Trochę z kulinarii
Ekoprzepis
Wegetariańska pasta do chleba
Dowolne warzywa strączkowe np. soczewicę, soję, fasolę wraz z
czosnkiem, słonecznikiem, pestkami dyni itp. gotujemy do miękkości,
mielimy w maszynce, podsmażamy na oliwie z oliwek. Możemy dodać
kaszę kuskus w celu zagęszczenia. Doprawiamy w/g własnych potrzeb
smakowych. Może być koperek, pietruszka, szczypiorek, sos sojowy,
pieprz. Podduszamy lekko. Taką pastą smarujemy chleb. Smacznego.
Amarantus - zboże pełne zalet
Amarantus nazywa się ostatnio zbożem XXI wieku, pomimo, że jest to
jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Wzrost jego
popularności spowodowany jest nadzieją, że przyczyni się on do
zmniejszenia problemu głodu na świecie.
Szarłat (bo to taka polska nazwa tej rośliny) jest łatwy w uprawie i
dość odporny na suszę. Jego ziarno może być mielone lub prażone - ma
ciekawy słodkawy, orzechowy smak. Karmiono nim biegaczy i
wojowników, ponieważ miał opinię pożywienia dającego mnóstwo energii
i podnoszącego wydolność fizyczną.
Współczesne badania laboratoryjne potwierdzają mądrość starożytnych
Azteków. Okazuje się, że amarantus zawiera bardzo drobną frakcję
skrobi, dzięki czemu jest ona łatwostrawna i szybko dostarcza
organizmowi energii. Ponadto zawartość składników mineralnych takich
jak magnez, wapń, fosfor i potas, jest w amarantusie znacznie wyższa
niż np. w pszenicy. Do niewątpliwych zalet produktów z ziarna
szarłatu można również zaliczyć wysoką zawartość błonnika i łatwo
przyswajalnego białka. Jest to białko o niezwykle wysokim stopniu
przyswajalności-75 % - dla porównania wartość białka zawartego w
mięsie 70 %, w mleku 72%. Pod względem ilości żelaza amarantus
przewyższa wszystkie rośliny (15 mg w 100 g nasion - dla porównania
w mięsie wołowym i cielęcym ok. 2,5 mg w 100g). Zboże to może być
podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Jak widać,
mortadela totalnie nie wytrzymuje porównania z amarantusem. Posiada
również walory estetyczne - jest przepiękną rośliną, która może
zdobić każdy ogród! Więcej o amarantusie w następnym numerze „Echa
Barlinka”.
We
wszystkie produkty potrzebne do Ekokuchni zaopatrzy Was Sklep PSS
„SPOŁEM” EKOZNAJOMY serdecznie zapraszamy! |