Niech jedzenie będzie waszym lekarstwem,

a lekarstwo jedzeniem.

                                                                                      (Hipokrates)

 

 

Eko doradcy EKO  KĄCIK

 

Jemy BIO!

Aktualności ze świata BIO:

Żywność ekologiczna bardziej wartościowa niż konwencjonalna-nowy raport

Francuzka agencja ds. bezpieczeństwa żywności (AFSSA) uznała, że ekologiczna żywność zawiera mniej azotanów i pestycydów, które stanowią szeroki problem zdrowotny. (cukrzyca, choroba Alzheimera). Ma wyższy poziom minerałów i przeciwutleniaczy. Francuzki raport bierze również pod uwagę kryteria takie jak: zawartość antyoksydantów, resztek pestycydów czy poziomu azotanów. Cały raport oraz więcej wiadomości na jego temat można znaleźć na stronach internetowych www.biokurier.pl w dziale newsy.(kp).

 

Ekologiczny chleb na wielkanocnym stole

Najzdrowsze dla naszego organizmu jest pieczywo wypiekane z mąki razowej, z certyfikowanych zbóż ekologicznych. Cimna eko-mąka to wszystkie niezbędne składniki łącznie z mikroelementami i witaminami. Jedząc ekologiczny chleb możemy być pewni, że nie zawiera pestycydów i metali ciężkich. Nasz organizm nie musi trudzić się w procesie trawienia poprzez dokładanie własnych witamin zwłaszcza z grupy B ogałacając go z zapasów.

 

 

W potrzebne produkty do naszej kuchni zaopatrzy nas Sklep „Społem”-”Eko- Znajomy”

Ciekawostka „Eko-Znajomego”:

herbaty Artisic Tea Green

(kompozycje herbaciano kwiatowe)

W Chinach picie i parzenie herbaty zostały podniesione do rangi sztuki. Jednym z najbardziej wyszukanych dzieł i zarazem cenionych rarytasem jest Artistic Tea. W Azji częstowali tą unikalną herbatą prawdziwi  koneserzy, podawali ją swoim wyjątkowym gościom okazując im w ten sposób szacunek.

Możesz i Ty poczuć jej magię! Zapewnia przeżycia smakowe i estetyczne. Pozwala cieszyć się urokami niezwykłego dzieła mistrzów. Herbaciana kula w szklanym dzbanku zalana wodą na naszych oczach, płatek po płatku rozchyla się i ukazuje nam kwiat w całej krasie.

 

Magiczny chleb

Składniki:

1,5 kg mąki pszennej

1 szkl. siemienia lnianego

1 szkl. otrąb pszennych

10 dag drożdży

1 l ciepłej wody

3 łyżki oleju

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

 

W litrze ciepłej wody rozrobić 10 dag drożdży. Odstawić, by za chwilę połączyć z pozostałymi składnikami. W misce lub na stolnicy wymieszać 1 kg mąki, 1 szklankę siemienia lnianego, 1 szklankę otrąb pszennych, dodając 1 łyżkę soli i cukru. Do suchej masy dodać rozrobione drożdże i 3 łyżki oleju. Przygotowane ciasto chlebowe przełożyć do foremek i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie włożyć je do piekarnika i stopniowo zwiększać temperaturę. Najpierw 180 stopni Celsjusza, a gdy dobrze ruszy zwiększyć temperaturę do 220. Chleb piec około 70 minut w piekarniku z termoobiegiem lub 90 minut w piekarniku bez termoobiegu.
 

Copyright (c) 2004 Echo Barlinka