Niech jedzenie będzie waszym
lekarstwem,
a lekarstwo jedzeniem.
(Hipokrates)
Eko doradcy EKO KĄCIK
Jemy BIO!
Aktualności ze świata BIO:
Żywność ekologiczna bardziej wartościowa
niż konwencjonalna-nowy raport
Francuzka agencja ds. bezpieczeństwa
żywności (AFSSA) uznała, że ekologiczna żywność zawiera mniej
azotanów i pestycydów, które stanowią szeroki problem zdrowotny.
(cukrzyca, choroba Alzheimera). Ma wyższy poziom minerałów i
przeciwutleniaczy. Francuzki raport bierze również pod uwagę
kryteria takie jak: zawartość antyoksydantów, resztek pestycydów czy
poziomu azotanów. Cały raport oraz więcej wiadomości na jego temat
można znaleźć na stronach internetowych www.biokurier.pl w dziale
newsy.(kp).
Ekologiczny chleb na wielkanocnym stole
Najzdrowsze dla naszego organizmu jest
pieczywo wypiekane z mąki razowej, z certyfikowanych zbóż
ekologicznych. Cimna eko-mąka to wszystkie niezbędne składniki
łącznie z mikroelementami i witaminami. Jedząc ekologiczny chleb
możemy być pewni, że nie zawiera pestycydów i metali ciężkich. Nasz
organizm nie musi trudzić się w procesie trawienia poprzez
dokładanie własnych witamin zwłaszcza z grupy B ogałacając go z
zapasów.

W potrzebne produkty do naszej kuchni
zaopatrzy nas Sklep „Społem”-”Eko- Znajomy”
Ciekawostka „Eko-Znajomego”:
herbaty Artisic Tea Green
(kompozycje herbaciano kwiatowe)
W Chinach picie i parzenie herbaty
zostały podniesione do rangi sztuki. Jednym z najbardziej
wyszukanych dzieł i zarazem cenionych rarytasem jest Artistic Tea. W
Azji częstowali tą unikalną herbatą prawdziwi koneserzy, podawali
ją swoim wyjątkowym gościom okazując im w ten sposób szacunek.
Możesz i Ty poczuć jej magię! Zapewnia
przeżycia smakowe i estetyczne. Pozwala cieszyć się urokami
niezwykłego dzieła mistrzów. Herbaciana kula w szklanym dzbanku
zalana wodą na naszych oczach, płatek po płatku rozchyla się i
ukazuje nam kwiat w całej krasie.
Magiczny chleb
Składniki:
1,5 kg mąki pszennej
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. otrąb pszennych
10 dag drożdży
1 l ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
W litrze ciepłej wody rozrobić 10 dag
drożdży. Odstawić, by za chwilę połączyć z pozostałymi składnikami.
W misce lub na stolnicy wymieszać 1 kg mąki, 1 szklankę siemienia
lnianego, 1 szklankę otrąb pszennych, dodając 1 łyżkę soli i cukru.
Do suchej masy dodać rozrobione drożdże i 3 łyżki oleju.
Przygotowane ciasto chlebowe przełożyć do foremek i odstawić w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie włożyć je do
piekarnika i stopniowo zwiększać temperaturę. Najpierw 180 stopni
Celsjusza, a gdy dobrze ruszy zwiększyć temperaturę do 220. Chleb
piec około 70 minut w piekarniku z termoobiegiem lub 90 minut w
piekarniku bez termoobiegu.
|