SMACZNEGO

Święta są okazją do umacniania tradycji, która między innymi jawi się mnogością podawanych potraw, jakże lubianych przez nas.

Chcę jednak zaproponować Państwu 2 przepisy, w których mamy oprócz rodzimych składników, również nieco egzotyczne. A więc, np. na świąteczny obiad:

Kapusta a’la Aga

W rondlu na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę, na którą wrzucamy kiszoną (uprzednio dobrze wypłukaną i wyciśniętą) kapustę. Podlewamy małą ilością wody i sokiem z ananasa (z puszki). Doprawiamy kminem, magi, pieprzem świeżo mielonym i majerankiem. Dusimy, podlewając płynem. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ananas (ilość owocu według uznania). Gdy kapusta jest miękka można ją podać do schabu czy pieczeni lub żeberek. Palce lizać!

Ryba w sezamie

Filety rybne skrapiamy cytryną na chociaż parę minut przed smażeniem. Smażymy je na gorącym oleju, uprzednio soląc i pieprząc oraz panierując w sezamie.

Sos do ryby robimy z masła, wytrawnego białego wina, śmietanki i soku z cytryny oraz przypraw. Dodatkiem do ryby może być szpinak (mrożony) z czosnkiem usmażony na maśle lub mizeria i piure ziemniaczano-selerowe. Całość jest pachnąca i smakowita. Polecam!

Urszula Berlińska

 

Copyright (c) 2004 Echo Barlinka