SMACZNEGO
Święta są okazją do umacniania tradycji,
która między innymi jawi się mnogością podawanych potraw, jakże
lubianych przez nas.
Chcę jednak zaproponować Państwu 2
przepisy, w których mamy oprócz rodzimych składników, również nieco
egzotyczne. A więc, np. na świąteczny obiad:
Kapusta a’la Aga
W
rondlu na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę, na którą wrzucamy
kiszoną (uprzednio dobrze wypłukaną i wyciśniętą) kapustę. Podlewamy
małą ilością wody i sokiem z ananasa (z puszki). Doprawiamy kminem,
magi, pieprzem świeżo mielonym i majerankiem. Dusimy, podlewając
płynem. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ananas (ilość owocu
według uznania). Gdy kapusta jest miękka można ją podać do schabu
czy pieczeni lub żeberek. Palce lizać!
Ryba w
sezamie
Filety rybne skrapiamy cytryną na chociaż parę minut przed
smażeniem. Smażymy je na gorącym oleju, uprzednio soląc i pieprząc
oraz panierując w sezamie.
Sos do ryby robimy z masła, wytrawnego
białego wina, śmietanki i soku z cytryny oraz przypraw. Dodatkiem do
ryby może być szpinak (mrożony) z czosnkiem usmażony na maśle lub
mizeria i piure ziemniaczano-selerowe. Całość jest pachnąca i
smakowita. Polecam!
Urszula Berlińska
|