Polacy pozostają przy postnym stole...

Takie zdanie usłyszałam kiedyś od Polki, która przyjechała z Chicago i opowiadała o zwyczajach tamtejszej Polonii. Oczywiście. Mowa była o wigilii Świat Bożego Narodzenia. Dobrze, ze nasza tradycja jest kultywowana i w kraju, i zagranicą.

Nasza wigilia to ryby, grzyby, pierogi, kluski z makiem, kutia, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa czasem rybna, kapusta z grochem i temu podobne potrawy, głównie z tego, co nasza ziemia rodzi.

Wszystkie inne dania możemy jeść w pierwszy i drugi dzień Świąt, a także, na co dzień. Ten jedyny wigilijny wieczór zarezerwujmy na nasze tradycyjne potrawy – tym bardziej będzie on szczególny.

                                                              Jadwiga Drwięga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Copyright (c) 2004 Echo Barlinka